επιδότηση
X

COVID-19 ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Απριλίου 26, 2020

Η νόσος COVID-19 με κύριες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα, οφείλεται στον κορωναϊό SARS-CoV2.  Καθώς πρόκειται για καινούργια οντότητα τονίζεται ότι το άρθρο αυτό βασίζεται σε γνώσεις, δεδομένα και συστάσεις από επιστημονικούς φορείς που ισχύουν την περίοδο της συγγραφής του, Απρίλιο 2020.  Η θνητότητα της COVID-19 είναι υψηλότερη στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους παρουσιάζουν υποκείμενα νοσήματα. Τέτοια είναι οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, η ανοσοκαταστολή, αλλά και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση, συγγενείς καρδιοπάθειες κλπ. Παράγοντες αυξημένου κινδύνου αποτελούν επίσης το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία κλπ. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν φαίνεται να έχουν όλοι οι παράγοντες την ίδια βαρύτητα.

Αναφορικά με την υπέρταση, ερωτήματα ετέθησαν για συγκεκριμένες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων (αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης) στα πλαίσια της πανδημίας από  COVID-19. Σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες, δεν υπάρχει καμία ισχυρή επιστημονική βάση για διακοπή ή μεταβολή της δοσολογίας των φαρμάκων σε υπερτασικούς ασθενείς, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν τα αποδεδειγμένα καρδιαγγειακά οφέλη τους, αλλά και το ότι αλλαγή της αντιυπερτασικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση πιέσεων και αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι δε υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις με τους συνομήλικούς τους ανάλογα με το προφίλ και τις συννοσηρότητές τους.

Φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι κάποιοι καρδιολογικοί ασθενείς αποφεύγουν να αναζητούν ιατρική φροντίδα λόγω φόβου έκθεσης στον ιό στις μονάδες υγείας. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε περιπτώσεις όπως πχ έμφραγμα μυοκαρδίου ή πνευμονικό οίδημα. Αν αλλάξει η κλινική εικόνα με επιδείνωση συμπτωμάτων ή εμφάνιση νέων (πχ αρρυθμίες) είναι αναγκαία η έγκαιρη ανάλογη αντιμετώπιση. Ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ακόμα και χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, οφείλουν να αναζητήσουν ιατρικές οδηγίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η στεφανιαία νόσος εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θνητότητας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι είναι ευάλωτοι και σε αυξημένο κίνδυνο για απορρύθμιση ακόμη και από κάποιο άλλο νόσημα του αναπνευστικού. Δεν θα πρέπει να παραμελούν τους περιοδικούς ιατρικούς τους ελέγχους. Οφείλουν να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, παλμούς και πίεση, να αναγνωρίζουν συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασής τους (όπως εμφάνιση δύσπνοιας, ευκολότερης κόπωσης, οιδημάτων στα πόδια) και να επικοινωνήσουν με το θεράποντα ιατρό τους.

Μια παράμετρος που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η ίδια η νόσος από τον SARS-CοV2 μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει περιγραφεί κλινική και εργαστηριακή εικόνα μυοκαρδιακής βλάβης με εκδήλωση πχ εμφράγματος ή μυοκαρδίτιδας,  καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σύνθετους μηχανισμούς όπως ρήξη αθηρωματικής πλάκας, σπασμό στεφανιαίων αρτηριών, φλεγμονώδη αντίδραση, ενδοθηλιακή βλάβη, διαταραχές πηκτικότητας του αίματος. Η έγκαιρη αναγνώριση-αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ομαλή έκβαση της νόσου. Επίσης, χρήσιμη είναι η επαγρύπνιση για την εμφάνιση αρρυθμιών και η παρακολούθηση του καρδιαγγειακού προφίλ ασφαλείας διαφόρων φαρμακευτικών επιλογών που μελετώνται για την COVID-19. Ενδιαφέρουσες είναι και οι δυνητικές μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου, οι οποίες θα αποσαφηνιστούν σε βάθος χρόνου.

Τέλος, επειδή διαχρονικά ισχύει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, εκτός από την καλή υγιεινή (ιδιαίτερα των χεριών), θα πρέπει να τονιστούν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, της καθημερινής αερόβιας άσκησης και της αποφυγής του καπνίσματος και του stress στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού μας και τη διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας.

Εκτύπωση

 Κατηγορία: Πρόληψη  Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567